vineri, 15 septembrie 2017

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci 2017 / Fête de l’Exaltation de la Sainte Croix 2017

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, hramul Schitului Stânceni, a reprezentat pentru apropiații acestui locaș un moment de bucurie în simplitatea rugăciunii comune. Prezența Preasfințitului Claudiu, episcopul Curiei, alături de opt preoți și de credincioși a însemnat pentru Maica Eliane și părintele Cornel un motiv de bucurie și de încurajare a apostolatului rugăciunii ecumenice în care sunt implicați cu dăruire.
Preasfințitul Claudiu a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, iar în predica sa a vorbit despre sensul Crucii mântuitoare, Cruce care trebuie să fie percepută ca simbol al iubirii, al suferinței salvatoare. Credincioșii trebuie să se ferească de negativismul cotidian generalizat și să accepte conotația iubirii și a speranței oferite de logica Crucii Mântuitorului. Isus pe cruce reprezintă iubirea în acțiune, El ne dăruiește tuturor o Mamă și arată că nimic nu se sfârșește, ci totul se împlinește. A accepta crucea înseamnă de fapt a ne umple de iubire viața și a o așeza permanent în lumina credinței.
După Sfânta Liturghie PS Claudia a binecuvântat noul portal al clauzurii schitului, iar masa comună în trapeza mănăstirii a fost un bun prilej de cunoaștere și de socializare.
De remarcat prezența Părintelui Emilian, starețul mănăstirii ortodoxe ”Sfântul Ilie” din Toplița, care a dăruit schitului din partea PS Andrei, Episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei o frumoasă icoană pictată a Maicii Domnului.
Pr. Adrian Lung
Foto: Valer Pol


&&&

La fête de l'Exaltation de la sainte Croix fut pour les proches du skite un moment de joie dans la simplicité d'une prière commune. La présence de Mgr Claudiu, évêque de la Curie, entouré de huit prêtres dont le prêtre romano-catholique du village, d'une centaine de fidèles, a représenté pour Mère Eliane et Père Cornel un motif de joie et d'encouragement pour l'apostolat de la prière œcuménique dans lequel ils sont impliqués avec dévouement.
Mgr Claudiu a transmis le message de bénédiction du Cardinal Lucian et dans son homélie il a parlé du sens de la Croix salvatrice, Croix qu'il convient de percevoir comme un symbole d'amour.
Après la Divine Liturgie, Mgr Claudiu a béni le nouveau portail de la clôture du skite, et la table commune dans le réfectoire monastique a été une bonne occasion de connaissance mutuelle.
Il convient de remarquer la présence de l'archimandrite Emilian, higoumène du monastère orthodoxe de Toplita qui a offert au skite de la part de Mgr André, évêque orthodoxe de Covasna et Harghita, une belle icône peinte de la Mère de Dieu. Gloire à Dieu !








Un comentariu:

  1. O sărbătoare frumoasă, cu biserica Schitului neîncăpătoare pentru toți credincioșii sosiți din localitate, din împrejurimi și de la distanță mare. Prezența episcopului și a unui mare număr de preoți atestă valoarea spirituală mare pe care Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni o reprezintă pentru Biserica Greco-Catolică cât și pentru celelalte culte reprezentate de către preoții și credincioșii prezenți la această sărbătoare. Totul, minunat oglindit în articolul postat pe blog.

    RăspundețiȘtergere